Last update on .

Instituto Nazionale di Statistica (Istat) är bäst i Europa på att göra sin information tillgänglig för alla via nätet. Den italienska statistikbyrån toppar nämligen resultatlistan med full pott, dvs inga fel funna, när WTKollen under våren återigen testade webbtillgängligheten för europeiska statistikbyråer.

WTKollen, som med stöd från PTS, utvecklar ett verktyg för att undersöka tillgängligheten för olika webbsidor, gjorde i oktober förra året en test av statistikbyråernas hemsidor. Då var ingen hemsida helt perfekt. En handfull, bland dem Istat, fick betyget ”få fel funna”. I mitten av mars, när testet gjordes om, var Istat ensam i topp.

Kvar på delad andra plats är Northern Irland Statistics and Research Agency, Storbritannien (Nisra) samt Statistiska Centralbyrån, Sverige (SCB). Medan Office for National Statistics, Storbritannien (Ons UK) har klättrat upp ett pinnhål. Alla tre nådde upp till omdömet ”få fel funna”.

Den moldaviska statistikbyrån, Statistica Modovei, brottas fortfarande med problem och hamnar sist av de kontrollerade webbplatserna även denna gång. Moldavien är ju inte medlemmar i EU och berörs därför inte av kravet på tillgänglighet för offentliga myndigheters webbsidor. Och det är kanske tur!

Värt att notera är den stora förbättring som webbsidan från Statistical Office of Montenegro (Monstat) genomgått de senaste månaderna. Montenegrinerna har klättrat från 30:e plats i förra mätningen till plats 13 i den senaste med bara några få fel. Ett utmärkt resultat på bara knappt en handfull månader.

Se fullständig resultatlista

Pingbacks

Pingbacks are open.

Comments

Comments are closed.