Last update on .

Tillgång till information från de politiska partierna är avgörande för att väljarna ska kunna bestämma sig vem som skal få deras röst på valdagen. Partiernas egna webbsidor är då en viktig källa.

Med några veckor kvar till valet är det förstås viktigt för de politiska partierna att nå ut med sin information till så många som möjligt. När WTKollen testade möjligheten för alla att ta del av informationen på riksdagspartiernas hemsidor var det två partier som delade förstaplatsen; Sverigedemokraterna (SD) och Kristdemokraterna (KD). I botten hamnade Miljöpartiet (MP). WTKollen, som med stöd från PTS, utvecklar ett verktyg för att undersöka tillgängligheten för olika webbsidor, testade i maj hemsidorna för de åtta riksdagspartierna. SD och KD klarade sig bäst, deras hemsidor hade bara några få fel i testet. Tätt i hälarna på toppduon hamnade Liberalerna (L). Socialdemokraternas (S), Centerpartiets (C ), Moderaternas (M), samt Vänsterpartiets (V) hemsidor hamnade alla i mitten vid granskningen. Gemensamt för dem var att några delar inte klarade tillgänglighetstestet. Sist i den kvartetten var Vänsterpartiet. Allra sämst tillgänglighet hade alltså MP:s hemsida, där många tester inte godkändes. Ett trist resultat för ett parti som i de senaste opinionsmätningarna ligger knappt över gränsen till riksdagen.

Detaljerade resultat finns på länken resultatlista för webbtillgänglighet för politiska partier 2018.

Notera att webbplatserna kan ha blivit uppdaterade sedan testen och att det kan finnas ytterligare tillgänglighetsproblem som inte kan upptäckas av våra automatiska tester. För mer information om testerna se http://checkers.wtkollen.se/en/tests/

Pingbacks

Pingbacks are open.

Comments

Comments are closed.