Last update on .

Flygbolaget SAS har förbättrat webbplatsen efter att Difi har kontrollerat den och undgår därmed böter.

I mitten av augusti hotades SAS av dryga böter i Norge för att deras nätsidor inte var tillgängliga för alla medborgare. Två veckor senare testade WTKollen, som med stöd från PTS utvecklar ett verktyg för att mäta tillgängligheten för webbsidor, hur stora nordeuropeiska flygbolag skötte sig när det gäller just detta. Bäst i vårt test blev det några veckor tidigare kritiserade SAS tillsammans med British Airlines (BA).

I Norge finns sedan några år Direktoratet for forvaltning och IKT (Difi) vars uppdrag bl a är att kontrollera att webbsidor, för såväl offentlig som privat sektor, är tillgängliga för alla. Difis vision är ett samhälle utan digitala gränser.

När SAS Norge AS kontrollerades för ett år sedan så fick dess sidor tummen ner. Vid ny kontroll i somras var fortfarande inte alla felaktigheterna rättade. Därför fick företaget tio dagar på sig att korrigera felen – eller böta 150 000 kronor om dagen! Difis granskning i slutet av augusti visade att SAS åtgärdat bristerna och därför slipper böta. Det visas också i WTkollens test där SAS var bäst i klassen. En position de delade med BA.

Sämst resultat av alla fick Ryanair och Widerøe. För Ryanairs del var det många tester som inte fick godkänt. Ännu värre gick det för Widerøe, där de flesta tester inte fick godkänt. Det bolaget hamnar därför i skamvrån bland de undersökta flygbolagen när det gäller tillgänglighet via nätet. Widerøe meddelar att de jobbar med att lansera nya mer tillgängliga webbsidor.

Pingbacks

Pingbacks are open.

Comments

Comments are closed.